Većina naših studenata ne živi u Novom Sadu te izbor adekvatnog smeštaja predstavlja jednu od najvažnijih odluka koje treba doneti. U većini slučajeva odabir pada na jednu od dve opcije: studentski dom ili privatan smeštaj. Studentski domovi u Novom Sadu pružaju veoma dobre uslove i većina studenata koja proba da živi u njima, tamo i ostaje do kraja studiranja jer se to iskustvo smatra neprocenjivim.

Prijava na konkurs za prijem studenata u studentske domove se za studente prve godine obično vrši u prvoj polovini septembra (od 01.09 do 15.09), dok se za studente viših godina konkursna dokumentacija predaje od polovine septembra do kraja oktobra (od 16.09 do 31.10). U zavisnosti od toga da li su konkretni datumi radni dani ili ne, ovi datumi se u nekim godinama mogu blago pomeriti.

Pravo da konkurišu za studentske domove imaju studenti čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji su prvi put upisali odgovarajuću godinu studija i koji imaju državljanstvo Republike Srbije ili države regiona. Pored prijave na Konkurs koju kupujete na blagajni Službe smeštaja i uverenja o prihodima po članu porodice studenta izdatu od strane nadležnog opštinskog organa iz mesta prebivališta kandidata (od 1. januara do 30. juna tekuće godine), brucoši treba da donesu uverenje o upisu prve godine, overenu kopiju ili original svedočanstava za sve razrede srednje škole, a stariji studenti treba da prilože uverenje o redovnom studiranju na teret budžeta, kao i uverenje o prosečnoj oceni tokom studija, ostvarenom broju ESPB bodova i dužini trajanja studija. Za studente drugog i trećeg stepena studiranja potrebno je priložiti i potvrdu o nezaposlenosti.

O akutelnim konkursima se možete informisati u Službi smeštaja (prizemlje studentskog doma „Slobodan Bajić“; Dr Sime Miloševića br 10) ili na internet portalu studentskog centra na www.scns.rs

Prilikom useljenja u studentski dom, studenti su dužni da dostave lekarsko uverenje o opštem zdravstvenom stanju. Isto se može dobiti u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad (Dr Sime Miloševića br 6; www.zzzzsns.co.rs).

Ukupni raspoloživi smeštajni kapaciteti studentskih domova u Novom Sadu su 2713 mesta i raspoređeni su u sledećih 8 ustanova.

SD Živojim Ćulum (Novi dom A)

Studentski dom „ Prof. Živojin Ćulum” je dom I kategorije. Među studentima je poznat i kao „Novi A”. Dom je izgrađen 1987. godine. Nalazi se na naselju Liman IV, na Bulevaru Despota Stefana, br. 5a.

Kapacitet doma je 372 mesta. Sobe su dvokrevetne, komforne, sa dosta prostora (14-16m²). Svaki ulaz ima kupatilo i čajnu kuhinju, a većina soba ima i terasu. Struktura stanara doma je mešovita. U svakoj sobi postoji priključak za kablovsku televiziju i internet.

U domu ima više čitaonica i sala za učenje, TV sala i dve muzičke sale sa po jednim pijaninom u svakoj.

Telefon: 021/ 210-2461; 210-2462; 210-2463

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

SD Car Lazar (Novi dom B)

Studentski dom „Car Lazar” je dom I kategorije. Dom je izgrađen 1989. godine. Nalazi se na naselju Liman IV, na Bulevaru Despota Stefana, br. 7. Struktura stanara doma je mešovita. Kapacitet je 372 mesta. Sobe su dvokrevetne, komforne, sa dosta prostora (14-16m²). Svaki ulaz ima kupatilo i čajnu kuhinju, a većina soba ima i terasu.

U domu studenti mogu koristiti 6 čitaonica, tv salu, atelje salu, salu za arhitekturu, teretanu i salu za stoni tenis. Sve sobe u domu imaju priključak za internet. U prizemlju se nalazi prodavnica. Studenti stanari ovog doma su dobili 2012. godine na korišćenje novu biblioteku. Ova savremena biblioteka poseduje i internet učionicu, a mogu da je koriste studenti stanari svih studentskih domova.

Recepcija: 021/210-2467

Biblioteka: 021/210-2469

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

SD Nikola Tesla (Novi dom C)

Studentski dom „Nikola Tesla” je dom I kategorije. Nalazi se na naselju Liman IV, na Bulevaru Despota Stefana, br. 7a. Dom je otvoren aprila 2009. godine. Studentski dom „Nikola Tesla“ je kao najmlađi među domovima i najmoderniji i pruža studentima najkomfornije uslove za boravak i učenje. U ovom domu ima mesta za 350 studentkinja i studenata u 182 sobe. Sobe su u većini dvokrevetne, njih 168, a tu je i 14 jednokrevetnih soba.

Studentski apartmani čija je površina od 14m² do 22,7m² veoma su dobro opremljeni. Svaka studentska soba ima sopstveno kupatilo, mini kuhinju koja je opremljena sa frižiderom i šporetom, sef i lođu sa hladnom ostavom. Studentima su u sobama na raspolaganju priključci za kablovsku televiziju, internet i telefon.

U ovom domu studenti mogu da koriste osam učionica i četiri TV sale, vešeraj, dva lifta i dvonamensko atomsko sklonište.

Recepcija: 021/210-2472

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

SD Sajmište

Studentski dom „Sajmište” je dom I kategorije. Renoviran je i ponovo otvoren u novembru mesecu 2005. godine. Struktura stanara doma je mešovita. Ukupan kapacitet mu je 262 mesta, raspoređenih u 48 jednokrevetnih i 107 dvokrevetnih soba. Svaki ulaz ima kupatilo i čajnu kuhinju.

Studentski dom „Sajmište” nalazi se u blizini Medicinskog fakulteta, te su njegovi stanari najčešće studenti sa tog fakulteta. Stanari doma su i studenti ostalih fakulteta, kao i studenti iz međunarodne razmene.

Dom ima kantinu, računarsku učionicu i čitaonice. Sve sobe u domu imaju priključak za internet. Domski vešeraj je na raspolaganju studentima, a od 2012. godine studenti stanari doma mogu da koriste novu, savremenu teretanu, kao i sto za stoni tenis.

Adresa: Slobodana Bajića br. 17

Recepcija: 021/210-2479

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

SD 23 Oktobar (Cesarec)

Studentski dom „23. oktobar” je dom I kategorije. Među studentima je poznat i kao „Cesarec”. Nalazi se na naselju Grbavica, u Ulici Danila Kiša, br. 29. Dom je izgrađen 1961. godine, a adaptacija i nadogradnja doma izvršene su 1995. godine. Studentski dom “23. Oktobar” je 2008. godine potpuno renoviran, čime su uslovi za stanovanje studenata značajno poboljšani.

Dom je kapaciteta 139 mesta, raspoređenih u 33 jednokrevetne i 53 dvokrevetne sobe. Svaka studentska soba ima svoje kupatilo, telefon, internet i priključak za kablovsku televiziju. Studentima su na raspolaganju i učionica sa mogućnošću korišćenja interneta, kao i domski vešeraj.

Studentski dom „23. oktobar” je namenjen za smeštaj studentkinja.

Recepcija: 021/210-2478

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

SD Feješ Klara

Studentski dom „Feješ Klara“ je dom I kategorije. Dom postoji od 1967. godine, renoviran je 1996. godine. U toku jeseni i zime 2008/2009. dom je u potpunosti adaptiran i opremljen. Nalazi se na naselju Grbavica, u Ulici Alekse Šantića, br. 4.

Struktura stanara doma je mešovita. Kapacitet doma je 120 mesta od kojih je 6 jednokrevetnih soba, 45 dvokrevetnih i 8 trokrevetnih. Sobe su svetle, tople i komforne. Većina soba ima terasu a sve imaju pristup internetu. Na spratu je velika i klimatizovana učionica. Domski vešeraj je dostupan i besplatan. U suterenu je TV sala, prostor namenjen društvenom životu u domu. Tu se održavaju žurke, proslave i razna druženja. U TV sali je sto za stoni tenis.

U uređenom dvorištu sa puno zelenila nalazi se i teren za košarku.

Recepcija: 021/210-2473

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

SD Slobodan Bajić

Dom je izgrađen 1968. godine. Nalazi se na naselju Liman I, u Ulici dr Sime Miloševića, br. 10, preko puta zgrade mašinskih instituta.

Ovo je, po broju soba, najveći dom u Novom Sadu. U njemu ima mesta za 758 studenata. Struktura stanara doma je mešovita. Sobe su dvokrevetne. Raspored soba, čajnih kuhinja i kupatila je takav da studenti iz dve sobe, njih četvoro, koriste jednu čajnu kuhinju, jedan toalet, dok svaka soba koristi jedan umivaonik. Tuš kabinu zajednički koriste studenti iz četiri sobe.

U domu se nalaze čitaonice, biblioteka, računarska učionica i TV sala. Sve sobe u domu imaju priključak za internet.

U prizemlju doma „Slobodan Bajić” nalazi se 17 soba, koje su adaptirane, kako bi ih mogli koristiti studenti sa invaliditetom koji se otežano kreću ili za kretanje koriste invalidska kolica. Na ulazu u dom izgrađena je pristupna rampa.

Blagajna ishrane i Služba smeštaja Studentskog centra Novi Sad nalaze se u sklopu ovog doma. U prostorijama Službe smeštaja nalazi se Kancelarija za studente sa invaliditetom i studente rekonvalescente.

Recepcija A krilo: 021/210-2448

Recepcija B krilo: 021/210-2449

Biblioteka: 021/210-2455

 

SD Veljko Vlahović

Dom je izgrađen 1974. godine, a renoviran je 2006. godine. Nalazi se na naselju Liman I, u Ulici dr Sime Miloševića br. 8, pored Studentskog doma „Slobodan Bajić”.

Struktura stanara doma je mešovita. Kapacitet je 340 mesta. Sve sobe u domu su dvokrevetne. Raspored soba, čajnih kuhinja i kupatila je takav da studenti iz dve sobe, njih četvoro, koriste jednu čajnu kuhinju, jedan toalet, dok svaka soba koristi jedan umivaonik. Tuš kabinu zajednički koriste studenti iz četiri sobe.

Sve sobe u domu imaju priključak za internet. Studenti u domu mogu koristiti čitaonicu, računarsku učionicu, a u prizemlju doma nalazi se prodavnica.

Recepcija: 021/210-2458