Merenje i kontrola su oduvek bili neizostavni delovi svake industrijske proizvodnje. Da bi svaki proizvod bio istih dimenzija i oblika potrebno je odgovorno sprovoditi i pratiti procedure merenja i kontrole.

Posao inženjera koji se bave metrologijom je da kontrolišu proizvode kako u fazi izrade, tako sve do gotovog proizvoda. Svako merenje je povezano sa određivanjem brojnih vrednosti fizičkih veličina, stoga metrologija predstavlja nauku o merenjima, metodama i mernim uređajima. Proizvodna metrologija se bavi: tehnikom izvođenja merenja, mernim strategijama (načinom i brojem merenja), mernim uređajima (instrumenatima, mernim mašinama) i uslovima neophodnim za obezbeđivanje potrebne tačnosti merenja (konstantna temperatura, vlažnost vazduha, itd.).

Tačnost izrade proizvoda direktno je povezan sa kvalitetom. Pod kvalitetom proizvoda se podrazumevaju osobine koje zadovoljavaju propisane uslove u pogledu namene, funkcije, pouzdanosti, jednostavnosti, ekonomičnosti u upotrebi i održavanja proizvoda. Kvalitet je jedan od bitnih obeležja proizvoda čiji se propisani ili zahtevani nivo mora ostvarivati uz optimalnu proizvodnost i ekonomičnost u toku proizvodnog procesa. Za proizvode kažemo da su visokog kvaliteta, ako im je dokazana trajnost ili ekonomičnost u upotrebi.