Tehnologije obrade rezanjem

     Tehnologija obrade rezanjem je predmet koji se nalazi u četvrtom semestru i slušaju ga studenti proizvodnog mašinstva. Cilj predmeta jeste upoznavanje studenata sa konvencionalnim tehnologijama rezanja. Kroz predmet se prolaze razne tehnologije obrade rezanjem, kao što su: struganje, bušenje, glodanje, brušenje i provlačenje. Uporedo se radi teorijska i praktična obrada postupaka rezanja (upoznavanje sa mašinom). Na kursu se radi i jedna laboratorijska vežba, koja obuhvata merenje sila pri rezanju na strugu. 

        Predmet se sastoji iz predispitnih obaveza, pismenog i usmenog dela. Pod predispitnim obavezama smatra se test i 4 domaća zadatka (zadaci su obavezni da se predaju do kraja semestra). Na testu se može ostvariti maksimalni broj bodova 30, dok domaći zadaci su uslov za potpis u indeks, kao i izlazak na ispit. Nakon završetka predavanja vrši se polaganje pismenog dela ispita od 3 zadatka (da bi izašli na pismeni deo potrebno je da se položi test i predaju domaći zadaci). Na pismenom delu moguće je ostvariti maksimalni broj bodova 30. Nakon položenog pismenog dela studenti se pozivaju na usmeni deo na kojem je moguće ostvariti maksimalni broj bodova 30. Preostalih 10 bodova se ostvaruje prisustvom na predavanju i vežbama.

Aktivnosti i sistem bodovanja, kao i pitanja za test i usmeni, nalazi se u prilogu.

        Primeri zadataka za pismeni deo ispita nalaze se u "Zbirka zadataka iz tehnologije obrade rezanjem", izdanje 2011, autori: Dr Pavel Kovač, Dr Dragoje Milikić, Dr Marin Gostimirović, Dr Milenko Sekulić, Dr Borislav Savković.

        Materijal koji se može koristiti na pismenom delu ispita jesu formule i tablice koje se nalaze u prilogu.

 

Kontakt informacije predmetnog nastavnika: Kabinet Kula FTN 506

Dr Marin Gostimirović: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  

Kontakt informacije asistenta: Kabinet MI 108

MSc Anđelko Aleksić: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.