Tehnologije obrade rezanjem

     Tehnologija obrade rezanjem je predmet koji se nalazi u četvrtom semestru i slušaju ga studenti proizvodnog mašinstva. Cilj predmeta jeste upoznavanje studenata sa konvencionalnim tehnologijama rezanja. Kroz predmet se prolazi kroz razne tehnologije, kao što su: struganje, bušenje, glodanje, brušenje i provlačenje. Uporedo se radi teorijska i praktična obrada postupaka rezanja (upoznavanje sa mašinom). Na kursu se radi i jedna laboratorijska vežba, koja obuhvata merenje sila pri rezanju na strugu. 

        Predmet se sastoji iz predispitnih obaveza, pismenog i usmenog dela. Pod predispitnim obavezama su dva kolokvijuma i 4 domaća zadatka (zadaci su obavezni da se predaju do kraja semestra). Na kolokvijumu se može ostvariti maksimalni broj bodova 40, dok domaći zadaci su uslov za potpis u indeks. Nakon završetka predavanja vrši se polaganje pismenog dela ispita od 3 zadatka (da bi izašli na pismeni deo potrebno je da se polože oba kolokvijuma i predaju domaći zadaci). Na pismenom delu moguće je ostvariti maksimalni broj bodova 30. Nakon položenog pismenog dela studenti se pozivaju na usmeni deo na kojem je moguće ostvariti maksimalni broj bodova 20. Preostalih 10 bodova se ostvaruje prisustvom na predavanju i vežbama.

        Primeri zadataka za pismeni deo ispita nalaze se u "Zbirka zadataka iz tehnologije obrade rezanjem", izdanje 2011, autori: Dr Pavel Kovač, Dr Dragoje Milikić, Dr Marin Gostimirović, Dr Milenko Sekulić, Dr Borislav Savković.

        Materijal koji se može koristiti na pismenom delu ispita jeste knjiga "Osnove tehnologije obrade rezanjem", izdanje 2008, autori: Dr Dragoje Milikić, Dr Marin Gostimirović, Dr Milenko Sekulić, formule i tablice koje se nalaze u prilogu.

 

Kontakt informacije predmetnog nastavnika: Kabinet Kula FTN 506

Dr Marin Gostimirović: mOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  

Kontakt informacije asistenta: Kabinet MI 110

MSc Anđelko Aleksić: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

 

Prilozi:
Preuzmi datoteku (FORMULE ZA ISPIT.pdf)FORMULE ZA ISPIT.pdf384 kB
Preuzmi datoteku (Tablice.pdf)Tablice.pdf329 kB