Tehnologije obrade skidanjem materijala je predmet koji se sluša na master strukovnim studijama u prvom semestru. Cilj predmeta jeste upoznavanje studenata sa konvencionalnim tehnologijama rezanja. Kroz predmet se prolaze razne tehnologije obrade rezanjem, kao što su: struganje, bušenje, glodanje i brušenje. Uporedo se radi teorijska i praktična obrada postupaka rezanja (upoznavanje sa mašinom).

Nakon završetka predavanja i urađenog domaćeg zadatka studenti polažu pismeni deo ispita (sadrži se iz dva dela test+zadaci), nakon položenog pismenog dela, studenti se pozivaju na usmeni. Da bi student položio pismeni deo potrebno je da ostvari 51% od ukupnog broja bodova (test+zadaci=30 poena).

Aktivnosti i sistem bodovanja, kao i pitanja za usmeni, nalazi se u prilogu.

Primeri zadataka za pismeni deo ispita nalaze se u "Zbirka zadataka iz tehnologije obrade rezanjem", izdanje 2011, autori: Dr Pavel Kovač, Dr Dragoje Milikić, Dr Marin Gostimirović, Dr Milenko Sekulić, Dr Borislav Savković.

Predavanje prati knjigu "Osnove tehnologije obrade skidanjem materijala", izdanje 2015, autori: Dr Marin Gostimirović, Dr Dragoje Milikić, Dr Milenko Sekulić, iz koje se, takođe, sprema i usmeni deo ispita.

Materijal koji se može koristiti na ispitu: formule i tablice koje se nalaze u prilogu. 

Kontakt informacije predmetnog nastavnika: Kabinet Kula FTN 506

Dr Marin Gostimirović: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

Kontakt informacije asistenta: Kabinet MI 108

MSc Anđelko Aleksić: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.