Back to Top

Aljoša dr Ivanišević

Aljosa dr IvanisevicMoje ime je Aljoša Ivanišević i 2010. godine sam završio proizvodno mašinstvo, smer savremene tehnologije oblikovanja materijala. Nakon završetka master studija upisao sam doktorske studije iz oblasti tehnologije plastičnog deformisanja i počeo da radim kao istraživač saradnik na projektu Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja. Nakn 5 godina rada na FTNu i bavljenja naukom odlučio sam da svoju karijeru nastavim u auto industriji. 2015. godine sam prešao u kompaniju Robert BOSCH na poziciju procesnog inženjera zaduženog za procese hladnog oblikovanja i presovanja gde i danas radim. 2018. godine pored poslovnih i porodičnih obaveza uspeo sam da krunišem svoj naučno-istraživački rad odbranom Doktorske disertacije.
Kao procesni inženjer u oblasti proizvodnje sistema brisača i elektro motora zadužen sam, kako za stabilizaciju proizvodnih procesa tako i za njihovo unapređenje, smanjenje troškova i škarta, a sve u cilju poštovanja najvišeg nivoa kvaliteta, po kom je BOSCH poznat u svetu. Posao kojim se bavim je dosta dinamičan i zahtevan i znanje stečeno tokom studija mi je puno pomoglo da se brzo uklopim u tako dinamičan sistem. Kvalitet studija mašinstva na Fakultetu tehničkih nauka potvrđuje i činjenica da je skoro čitav tim procesnih inženjera u BOSCH-ovoj fabrici u Pećincima, svoju diplomu stekao baš na Fakultetu tehničkih nauka na smeru mašinstvo. Ključna prednost FTNa i studija mašinstva je to što kroz projektne zadatke studenti razvijaju inženjerski način razmišljanja.

 

 

Aljosa dr Ivanisevic2

Tomislav Pozder

Tomislav PozderPoštovane kolege,

Moje ime je Tomislav Pozder. Diplomirao sam na departmanu Proizvodno mašinstvo na usmerenju Tehnologije u mašinstvu 2007 godine. Tada smo na Proizvodnom mašinstvu prve tri godine pohađali osnovne kurseve poput, tehnologija obrade rezanjem, livenjem, plastičnom deformacijom, teorija mašinskih materijala, termičke obrade, inženjerstva površina i mnoge druge, da bismo se nakon treće godine odlučili na jedno od tri stručna usmerenja i pohađali detaljne kurseve. Ovo putovanje kroz kampus znanja, umeća, savremenih informacija i veština u društvu sjajnih profesora, asistenata i kolega sa departmana, oblikuje mladog čoveka u budućeg inženjera i stručnjaka spremnog na mnoge izazove koje postavlja savremena industrija kako u zemlji tako i inostranstvu i kao takvo, za mene je bilo od neprocenjivog značaja.

Radeći za kompaniju HAHN+KOLB doo više od 8 godina, bio sam u prilici da se na terenu susrećem sa različitim izazovima kod kupaca, od izbora pravog alata kao ekonomski prihvatljivog rešenja, postavljanja kompletnog tehnološkog procesa izrade radnih komada i time preporuke adekvatnih alata i geometrije kod svake operacije pojedinačno u zavisnosti od vrste materijala obrade, termičkog stanja, vrste mašine, tipa proizvodnje, veličine serije u mašinskoj obradi, do pružanja usluge kupcima u daljem toku proizvodnje kako tehničke prirode sa adekvatnim režimima obrade, tako i logističke sa tačnim i JUST IN TIME isporukama. Kontinualni razvoj zaposlenih u kompaniji HAHN+KOLB doo ogleda se u stalnim tehničkim i prodajnim obukama u zemlji i inostranstvu kao i organizaciji praktičnih demonstracija alata i rešenja na terenu.

Za uspešnu realizaciju ovih i mnogih drugih izazova na obostrano zadovoljstvo, neophodna je sinergija znanja i veština koje sam stekao na Departmanu za Proizvodno mašinstvo, zahvaljujući predanom radu i trudu profesora i asistenata koji sa uvek bili tu kao podrška sa jedne strane i sopstveno zalaganje i marljivosti sa druge strane. Jedinstvo teoretskog znanja stečenog na katedrama Proizvodnog Mašinstva iz oblasti Materijala, Termičke obrade, Mašinske obrade, Tehnologije livenja, zavarivanja i deformisanja kao i Inženjerstva površina i mnogih drugih, i neophodnog daljeg praktičnog rada, savremenog inženjera čini sposobnim za rešavanje mnogih problema u u našoj branši.

Trenutni trend pokazuje da su internacionalne i domaće kompanije spremne da investiraju u ovakve stručnjake jer jedino kvalitetan kadar može da dovede jednu kompaniju na poziciju tržišnog lidera u svojoj oblasti, a u takvom okruženju zadovoljstvo Mašinskih inženjera ne izostaje.

Izuzetnu zahvalnost za neophodna znanja i veštine izražavam departmanu za Proizvodno mašinstvo i želim još više uspeha u daljem radu.

Jovan Vukman

Jovan Vukman1Moje ime je Jovan Vukman. Master studije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, na Departmanu za proizvodno mašinstvo, smer računarom podržane tehnologije završio sam 2010. godine. Po završetku master studija, upisao sam doktorske studije na studijskom programu Mašinstvo. Početkom 2011. godine zaposlio sam se na Fakultetu tehničkih nauka kao istraživač pripravnik na projektu koji je finansiran od strane Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja.

Nakon tri godine provedene u zvanju istraživača pripravnika izabran sam u zvanje istraživač saradnik. Kao zaposleni na Fakultetu tehničkih nauka proveo sam sedam godina. Svih sedam godina izvodio sam vežbe iz predmeta koji pripadaju užoj naučnoj oblasti Tehnološki procesi, tehnoekonomska optimizacija i virtuelno projektovanje. Trenutno sam u procesu izrade doktorske disertacije na temu optimizacije tehnoloških procesa izrade tankozidnih delova od legure aluminijuma, koja se u velikoj meri zasniva na eksperimentalnim rezultatima i primeni računarom podržanih tehnika i metoda projektovanja i optimizacije, koje sam izučavao tokom osnovnih, master i doktorskih studija.

Početkom 2018. godine počeo sam da radim za multinacionalnu kompaniju ROBERT BOSCH, na poziciji procesnog inženjera za procese montaže sistema ruku brisača za veliki broj tipova automobila. Na poziciji procesnog inženjera, zadužen sam, između ostalog za stabilizaciju proizvodnih procesa, unapređenje proizvodnih procesa, optimizaciju procesa, smanjenje troškova i škarta, a sve u cilju zadovoljenja i poštovanja najvišeg nivoa kvaliteta, po kome je ROBERT BOSCH poznat u celom svetu. Posao koji obavljam je izuzetno dinamičan, zahtevan, odgovaran i znanje stečeno tokom studija omogućilo mi je da se lako prilagodim na rad u sadašnjoj kompaniji. Veliki broj kolega sa kojima sarađujem u kompaniji završio je studije mašinstva na Fakultetu tehničkih nauka, što govori o kvalitetu i ozbiljnosti studija na ovom fakultetu. Tokom studiranja na studijskom programu proizvodno mašinstvo Fakulteta tehničkih nauka, studenti se uče inženjerskom razmišljanju, pristupu rešavanja složenih inženjerskih problema kroz projektne i seminarske zadatke koji između ostalog edukuju studente da rade timski, što je jako važno za rad u industriji.

 

Jovan Vukman2