Maja i Dragan GluvicDiplome mašinskih inženjera stekli smo na studijskom programu Proizvodno mašinstvo Fakulteta tehničkih nauka.
Zaposleni smo u livnici čelika Termovent SC u Bačkoj Topoli gde uspešno implementiramo znanje koje smo stekli na Departmanu za proizvodno mašinstvo. Ovo znanje nam omogućuje da projektujemo tehnološke procese u odeljenju za tehnološku pripremu proizvodnje na takav način da značajno smanjujemo troškove energije, vremena i materijala a da pri tome dobijamo proizvode vrhunskog kvaliteta. Dragan je trenutno student Master akademskih studija Proizvodno mašinstvo, dok Maja planira da upiše ovaj nivo studija u narednoj školskoj godini. Majin rođeni brat Bojan Maksimćuk takođe je završio osnovne studije na Departmanu za proizvodno mašinstvo i danas se uspešno bavi programiranjem CNC mašina u kompaniji Termometal u Adi.
Proizvodno mašinstvo daje širok spektar znanja iz oblasti mašinskog inženjerstva koja su primenljiva u praksi, kao i široku lepezu mogućnosti zaposlenja. Osnovna karakteristika Departmana za proizvodno mašinstvo ali i Fakulteta tehničkih nauka jeste stručnost nastavnog kadra, korektan i ljubazan odnos prema studentima kao njihovim budućim kolegama. Profesori I asistenti su vrhunski stručnjaci i ljudi spremni da u svakom trenutku izađu u susret i pomognu kako studentima tako i inženjerima u privredi. Ogromna je obaveza, čast i zadovoljstvo sarađivati sa kadrom sa Departmana za proizvodno mašinstvo Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.
Termovent SC livnica čelika počela je sa radom davne 1963 godine. Pored toliko iskustva i akumuliranog znanja iz oblasti livarstva pokazalo se da su savremena znanja koja smo stekli na Departmanu za proizvodno mašinstvo neophodna za dalji opstanak i napredovanje ovog preduzeća, jer nam omogućuju da ubrzamo i značajno pojeftinimo proces proizvodnje a da pritom dobijemo zadovoljavajući kvalitet naših odlivaka. Profesori sa ovog departmana su nam kroz svoja predavanja pružili mnogo informacija i primera iz prakse i zahvaljujući tome mi danas uspešno i bez poteškoća radimo kao mašinski inženjeri i napredujemo kao stručnjaci iz ove oblasti.
Sigurno je da je najlepši period naših života studiranje na Departmanu za proizvodno mašinstvo Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Kada dolazimo u Novi Sad I posetu našem Departmanu vraćaju nam se sećanja na divne trenutke provedene za vreme studija.