Back to Top
 
 

Ostvareni vrhunski rezultat za 2023. godinu naših kolega

Univerzitet u Novom Sadu se ističe po brojnim vrhunskim dostignućima, uklјučujući mnogobrojne međunarodne projekte, objavlјene naučne radove u prestižnim međunarodnim časopisima, inovativna tehnička rešenja i patente, osvojene nagrade u oblasti umetnosti i druge oblike prepoznavanja.

Opširnije...

Kompanija Grundfos - Praksa u odeljenju kvaliteta - metrologija

Grundfos, danska kompanija, globalni lider u inovativnim rešenjima za proizvodnju vodenih pumpi raspisala je Konkurs za praksu u odeljenju kvaliteta - metrologija, za studente završne godine master studija ili inženjere bez radnog iskustva koji žele da započnu karijeru u globalnoj kompaniji.

Odgovornosti:

  • Nabavka nove merne opreme i uvođenje novih tehnologija merenja u proizvodnji 
  • Razvoj, dokumentovanje i održavanje kalibracionih procedura i metoda prema standardima, tehničkim crtežima i drugim tehničkim zahtevima
  • Validacija kontrolnih metoda - MSA studije
  • Praćenje proizvodnih procesa i podrška proizvodnji statističkim alatima - sposobnost procesa i statistička kontrola procesa
  • Izrada i sprovođenje složenih analiza u mernoj laboratoriji različitim metodama - CMM, kontrola hrapavosti, sila, optičke metode…

Opširnije...

Prezentacija kompanije KOVIS BP doo za studente mašinstva

Pozivamo studente mašinstva Fakulteta tehničkih nauka da u PONEDELJAK 10.6.2024. godine od 12.00 u svečanoj sali 301 (na 3. spratu u kuli FTN-a) prisustvuju prezentaciji kompanije KOVIS BP doo iz Bačke Palanke.

KOVIS GROUP je jedna od vodećih kompanija u Evropi za razvoj i proizvodnju komponenti za železničku industriju, kao što su kočioni diskovi, kućišta ležaja i razni delovi za železničku industriju i druge industrijske sektore. Sa više od 40 godina tradicije, danas se KOVIS GROUP sastoji od četiri kompanije, među kojima je KOVIS BP u kojoj se vrši kvalitetna obrada i finalna proizvodnja ležaja kućišta za putničke i teretne vagone.

Kompanija je najveći proizvođač kućišta ležajeva za teretne vagone u Evropi. U kompaniji je razvijeno i proizvedeno više od 550 različitih tipova kočionih diskova za sve vrste železničkih vozila - od lokomotiva, prigradskih vozova, tramvaja i metroa do brzih vozova. Inovativni pristup i visokokvalitetni proizvodni procesi omogućavaju da kao proizvođač menjača, kućišta ležajeva, prirubnica, konzola i drugih proizvoda, ponudimo proizvode prema željama naših kupaca. Kompanija proizvodi i izvozi svoje proizvode u više od 32 zemlje i sarađuje sa više od 100 kompanija među kojima su Bombardier, Siemens, Deutsche Bahn AG, VTG, Bonatrans, SNCF, ÖBB, Nedtrain, Alstom, Stadler, Škoda, TSA, Voith i dr.

Kompanija KOVIS BP DOO će tokom svog predstavljanja ponuditi studentima mogućnost izrade stručnih praksi , završnih radova i zaposlenja.

Stručna praksa u kompaniji MTU Maintenance Serbia

Kompanija MTU Maintenance Serbia poziva entuzijastične i motivisane studente završnih godina osnovnih i master studija, koji bi želeli da se prijave za stručnu praksu i pridruže se timu inženjera.

Budući praktikanti bi praksu sticali kroz podržavanje tekućih i svakodnevnih projekata i operacija, a kroz zadatke procesnih inženjera i inženjera opravke.

Ovo je jedinstvena mogućnost da studenti završnih i master studija steknu svoje radno iskustvo u dinamičnom i podržavajućem okruženju u visoko-tehnološkoj kompaniji u avio-industriji.

Pripravnički staž je plaćen, a link za konkurisanje potencijalnih kandidata ka otvorenim pozicijama možete pronaći OVDE.

Opširnije...

Stručna ekskurzija studenata 3. godine proizvodnog mašinstva

Obaveštavaju se studenti III godine studijskog programa PROIZVODNO MAŠINSTVO da će se u sredu 05.06.2024. godine realizovati stručna ekskurzija, u okviru koje će se posetiti preduzeća „Unimet“ iz Kaća, „FKL“ iz Temerina i „Termometal“ iz Ade.

Polazak je u 8.30 ispred Ekonomskog fakulteta. Mole se studenti da dođu na navedeno mesto u 8.20. Planirani povratak je do 18.00.

Prisustvo studenata III godine Proizvodnog mašinstva je obavezno. i smatra se kao deo nastave na predmetima 6. semestra. Studenti koji nisu iz zdravstvenih ili nekih drugih opravdanih razloga u mogućnosti da idu na ekskurziju moraju da se prethodno jave i opravdaju izostanak kod asistenta Dejana Božića  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. (do utorka 04.06.2024. до 12.00).

Opširnije...

Prezentacije studijskih grupa Proizvodnog mašinstva

Poštovani studenti druge godine Proizvodnog mašinstva,

U narednom periodu, od 16.06. do 26.06.2024., potrebno je izborom odgovarajućeg izbornog predmeta iz 3. godine, da se opredelite za studijsku grupu.

Prezentacija studijskih grupa održaće se 03.06.2024. u 12:15h u sali 201.

Budite veoma pažljivi prilikom izbora, jer kasnije promene nisu moguće. 

Opširnije...

Studenti Departmana za proizvodno mašinstvo posetili 66. Međunarodni sajam tehnike u Beogradu

Veoma veliki broj kompanija izlagača predstavili su se na 66. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu. Ova godišnja manifestacija, koja se smatra epicentrom inovacija i tehničkog napretka, pružila je studentima Departmana za proizvodno mašinstvo uvid u najnovije tehnološke trendove i prakse u industriji.

Poseta je organizovana kao deo nastojanja Departmana za proizvodno mašinstvo da proširi horizonte svojih studenata i poveže ih sa realnim svetom industrije.

Opširnije...

Dodela nagrade “Milutin Milanković” za postignute izuzetne rezultate u prethodnoj školskoj 2022/2023. godini.

Našoj novoj koleginici Slađani Jovanović, Master inženjeru zaštite životne sredine, na svečanoj proslavi obeležavanja 64 godine postojanja Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, dodeljena je nagrada “Milutin Milanković” za postignute izuzetne rezultate u prethodnoj školskoj 2022/2023. godini. Uručenje nagrade čestitao je i redovni profesor dr Dejan Lukić, direktor Departmana za proizvodno mašinstvo. Koleginica je takođe dala izjavu za Radio – televiziju Vojvodine.

Opširnije...

CEEPUS - Besplatna letnja škola u Ljubljani

U periodu 09.07.2024. - 19.07.2024. god. u Ljubljani (Slovenija) biće održana treća po redu međunarodna letnja škola čija tematika se odnosi na savremene tehnologije oblikovanja metalnih i polimernih materijala (3nd International CEEPUS Summer course of modern forming technologies). Letnja škola o savremenim tehnologijama oblikovanja je deo Centralnoevropskog programa univerzitetske razmene (Central European Exchange Program for University Studies - CEEPUS). Više informacija o CEEPUS programu možete pronaći na sledećoj Web adresi: https://tempus.ac.rs/sta-radimo/ceepus/

Letnja škole će se realizovati kroz određeni broj predavanja i laboratorijskih/pokaznih vežbi. Predavanja će biti podeljena po temama, a predavači su profesori sa mašinskih/tehničkih fakulteta sa prostora bivše Jugoslavije (Makedonija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija). Pored predavanja, vežbi i intenzivnog zajedničkog rada, planirane su i druge aktivnosti poput obilazaka fabrika, celodnevni izleti na različite turističke destinacije, zajednička druženja i dr. Letnja škola je prvenstveno namenjena studentima proizvodnog mašinstva 4. godine osnovnih i 1. godine master studija, ali se mogu prijaviti i studenti ostalih mašinskih smerova pomenutih godina studija. Okvirni program letnje škole možete pronaći na u pdf-u koji se nalazi na dnu ovog obaveštenja.

Za prijavu, kao i više informacija, obratite se Prof. dr Mladomiru Milutinoviću, putem e-maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili lično u kabinet 105A (mašinski institut).

ODRŽAN SASTANAK IZVRŠNOG ODBORA ZAJEDNICE PROIZVODNOG MAŠINSTVA SRBIJE

Dana 16.04.2024. godine na Mašinskom fakultetu u Nišu održan je sastanak Izvršnog odbora zajednice proizvodnog mašinstva Srbije. Na ovom sastanku je dosadašnji predsednik prof. dr Miodrag Hadžistević sa Fakulteta tehničkih nauka, Departman za proizvodnom mašinstvo, predao funkciju predsednika prof. dr Saši Ranđeloviću zaposlenom na Mašinskom fakultetu u Nišu kao organizatoru sledećeg jubilarnog 40. Savetovanja proizvodnog mašinstva Srbije – SPMS 2025., kada će biti ujedno proslavlјeno i 60. godina od osnivanja Zajednice.

Opširnije...

Prezentacija kompanije GRUNDFOS SRBIJA DOO

U SREDU 20.3.2024. godine od 13.00 u SVEČANOJ SALI FTN-a održaće se prezentacija kompanije GRUNDFOS SRBIJA DOO iz Inđije.
Kompanija Grundfos je internacionalna kompanija koja postoji više od 75. godina i trenutno zapošljava više od 20.000 radnika širom sveta. Kompanija se bavi proizvodnjom pumpi za vodu, sa ciljem zaštite, poštovanja i unapređenja toka vode.
Kompanija je u prethodnom periodu zaposlila veliki broj mladih inženjera mašinstva, elektrotehnike, mehatronike, industrijskog inženjerstva i drugih srodnih disiplina, kao i studenata koji su putem stručne prakse ostali i zasnovali radni odnos.
Grundfos Srbija doo je dobitnik sertifikata Top Employer u Srbiji za 2024. godinu, što je znak koliko se u kompaniji vodi računa o zaposlenima. Kompanija je Platinum učesnik na predstojećem sajmu zapošljavanja i praksi za studente mašinstva i saobraćaja pod nazivom CAREER FAIR koji će se održati u aprilu ove godine na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.
U okviru prezentacije kompanija će prikazati različite mogućnosti zaposlenja inženjera tehničke struke, kao i realizaciju plaćenih stručnih praksi studenata.

Javni poziv za prijavu studenata za Erazmus+ odlaznu mobilnost

Univerzitet u Novom Sadu raspisuje jedinstveni Javni poziv za prijavu studenata za Erazmus+ odlaznu mobilnost u akademskoj 2024/2025. godini sa Univerziteta u Novom Sadu prema visokoškolskim ustanovama iz država članica EU i trećih zemalja pridruženih Programu (ranije poznate kao programske zemlje - članice EU, Severna Makedonija, Island, Lihtenštajn, Norveška, Turska).

ROK ZA PODNOŠENJE PRIJAVA: četvrtak, 29. februar 2024. godine do 23.59 časova

Kandidati zainteresovani za detalje konkursa, informacije o prijavi mogu pronaći OVDE.
 

Dvonedeljna praksa za studente u kompaniji NIS

Kompanija NIS pokrenula je novi koncept dvonedeljne prakse za studente, koji je razvijen u skladu sa potrebama i zahtevima fakulteta za obaveznim studentskim praksama u trajanju od 80 sati. Program je kreiran da pruži studentima praktično iskustvo i uvid u radne procese u našoj industriji.

Planirani početak prakse je 11. mart 2024. godine.

Mogućnost konkurisanja na program imaju studenti četvrte godine osnovnih i/ili prve godine master studija Proizvodnog mašinstva. Zainteresovani kandidati se mogu prijaviti direktoru departmana (Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.) slanjem email-a sa kontakt podacima (ime i prezime, mail, kontakt telefon).

Opširnije...

Kompanija Teximp donirala simulatore upravljačkih jedinica CNC mašina

Kompanija Teximp doo Srbija donirala je dva Simulatora upravljačke jedinice HASS CNC mašina.

U utorak,  23. januara 2024. godine predstavnik kompanije Milan Miščević je uručio donaciju predstavnicima Departmana za proizvodno mašinstvo Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, koju su primili direktor Departmana prof. dr Dejan Lukić i predstavnik Katedre za mašine alatke, tehnološke procese, fleksibilne tehnološke sisteme i procese projektovanja prof. dr Aleksandar Živković.

Predstavnik kompanije je tom prilikom predstavio njenu delatnost svim prisutnim nastavnicima, asistentima i studentima završnih godina studijskog programa proizvodnog mašinstva, koja se pre svega odnosi na distribuciju, edukaciju i održavanje CNC mašina, robota i drugih tehnoloških sistema raznih proizvođača, kao što su HASS, Nakamura, Tornos, Matsuura, Studer, Shimada, Desktop metal, Nikon, Hexagon i drugi.

Opširnije...

HI-LEX SERBIA DOO: otvorena pozcija Procesni inženjer za studente završne godine studija

HI-LEX SERBIA DOO iz Sremske Mitrovice je kompanija koje se bavi proizvodnjom električne i elektronske opreme za motorna vozila. Kao referentnu polaznu osnovu koriste standard autoindustrije IATF 16949. Svesni da uspeh kompanije HI-LEX počiva na radu, stručnosti i motivaciji ljudi, ohrabruju timski rad, a snagom duha zajedništva svakodnevno pobeđuju poslovne izazove. Podržavaju inovacije, promene i kreativnost. Ukoliko imate želju da postanete deo HI-LEX SERBIA tima, prijavite se za poziciju: PROCESNI INŽENJER.

Zainteresovani su da zaposle studenta završne godine studija i ulažu u njega. Svi detalji se nalaze u priloženom pdf dokumentu, a za prijavu obratite se na imejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Prilozi:
Preuzmi datoteku (PROCESNI INŽENJER (1).pdf)Hi-LEX Procesni inzenjer400 kB

Strana 1 od 9