Dejan StojakovicPoštovanje,

Zovem se Dejan Stojaković i trenutno živim i radim u Sjedinjenim Americkim Drzavama. Po obrazovanju i struci sam mašinski inženjer proizvodnog mašinstva, a doktorirao sam metalurgiju.

Nakon završetka osnovnih studija proizvodnog mašinstva na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, na smeru Proizvodno Mašinstvo II (danas Savremene tehnologije oblikovanja materijala – STOM), zaposlio sam se na Institutu za Proizvodno Masinstvo (danas Departman za proizvodno mašinstvo) kao asistent pripravnik i upisao magistarske studije iz oblasti nauke o materijalima.

U tom periodu ukazala mi se prilika da upišem doktorske studije u Sjedinjenim Americkim Drzavama, kojoj sam se i odazvao. Doktorske studije sam zavrsio na Dreksel Univerzitetu u Filiadelfiji, u drzavi Pensilvanija, na katedri Nauke o Materijalima i Inzenjerstvu, gde sam takođe pomagao u organizovanju i sprovođenju laboratoriskih vezbi iz oblasti metalurgije.

Po zavrsetku studija zaposlio sam se u kompaniji Matirion u drzavi Njujork, gde sam kao inženjer za istraživanje i razvoj, radio na razvoju i proizvodnji najnovijih legura za upotrebu u savremenoj elektronici. Kasnije sam preuzeo odeljenje proizvodnog inženjerstva i unapređen sam u tehničkog menadžera.

Ukazala mi se prilika da prosirim svoja iskustva i rad sa drugim materijalima. Presao sam u kompaniju Dzejms Evri koja se bavi dizajnom, proizvodnjom i prodajom nakita od dragocenih metala u Kervilu, u drzavi Teksas. Kao tehnološki menažer za materijale i procese testirao sam i uveo opremu i razvio proces savremene proizvodnje lančića. Kasnije sam unpređen u starijeg menadžera livnice i laboratorije za testiranje materijala.

Stečeno obrazovanje me je dobro pripremilo za izazove koji su postavli ispred mene, a to i vama želim - puno uspeha!

Srdačan pozdrav, Dejan Stojaković

stojakvic 2