Mladen MilinicPozdrav kolege,

Moje ime je Mladen Milinić. Diplomirao sam na Departmanu za proizvodno mašinstvo 2008. godine. Ako biste me pitali zašto proizvodno mašinstvo? - odgovor bi bio: mogućnost za rad u struci koja mi omogućava da napravim nešto novo ili usavršim već postojeću mašinu, proces ili tehnološki postupak.

Po završetku studija preselio se sam se u Sjedinjene Američke Države gdje sam ubrzo shvatio da mi plan i program proizvodnog mašinstva daje prednost u traženju posla zbog mogućnosti da konkurišem na mnogo više poslova, za razliku od kandidata koji su studirali po nastavnom planu SAD-a koji vas usko specijalizuje za jednu oblast.

Tako samo i uspio da dobijem moj prvi posao kao Procesni inženjer u PepsiCo Centru za istraživanje i razvoj novih proizvoda (PepsiCo R&D). Znanje stečeno iz termičke obrade i mašinskih elementa, kao i poznavanje procesa proizvodnje je bilo ono što me je izdvajalo i davalo prednost nad ostalim kandidatima.

Trenutno živim u New York-u radim u kozmetičkoj industriji u Avon Centru za razvoj novih proizvoda kao menadžer u inženjerskom odjeljenju, gdje vodim projekte koji omogućavaju prenos procesa izrade i tehnologije iz centra za razvoj u proizvodnju. U svakodnevnom poslu koristim znanje stečeno na studijama, počevši od mehanike fluida i mašinskih elemenata, pa sve do 3D štampe (Rapid tooling and Prototyping).

Sa sigurnošću vam mogu  reći da mi ni na kraj pameti nije bilo da ću jednoga dana raditi na razvoju novih ukusa Pepsija ili nove linije kozmetike, ali ne bih mogao biti zadovoljniji. Ono što želim reći i poručiti budućim kolegama je da studiranje na Departmanu za proizvodno mašinstvo pruža neograničene mogućnosti i vrlo dobru tehničku podlogu za bilo koji posao u razvoju nove tehnologije.

Na pitanje da li ponovo upisao proizvodno mašinstvo, odgovor je jednostavan – definitivno! Kada saberete sve i zapitate se koja vam profesija pruža najviše mogućnosti za uspijeh u karijeri odgovor je jednostavan – masinski inženjer.

S poštovanjem,

Mladen Milinić

 

pepsicolockupbrands 2lineAvon