Aleksandar CabriloPoštovane kolege,

Moje ime je Aleksandar Čabrilo i po zanimanju sam doktor mašinskog inžinjerstva. Diplomirao sam na departmanu za proizvodno mašinstvo na usmerenju tehnologije u mašinstvu 2007. godine. Moja karijera započinje u fabrici autobusa Neobus na poziciji konstruktora vozila, a od 2019. godine radim na poziciji tehničkog direktora u Holandskoj firmi DEC International i naučni saradnik sam na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Moje interesovanje je uvek bila nauka i proizvodnja. Proizvodnja u smislu njene organizacije, a nauka u samom proizvodu. Da bih proizvod bio dobar potrebno je da naučiš kako da obezbediš dobru komunikaciji između tržišta i zaposlenih, da shvatiš zašto je neophodan kontinualan razvoj zaposlenih, potom zašto je neophodno neprekidno ulaganje u nove proizvode kao i u mašine i opremu, da naučiš zašto je neophodno usavršavanje kontrole i smanjenje škarta. Pre upisa u studije rekli su mi koliko si u ovome dobar je direktna ocena tvog znanja.

Moje opredeljenje za izbor proizvodnog mašinstva u okviru Fakulteta tehničkih nauka jesu naučne oblasti koje bi me naučile kako i na koji način da napravim proizvod. U prve tri godine sticao sam znanja u oblasti materijala, tehnologije obrade rezanjem, livenjem, plastičnom deformacijom, termičkom obradom. Nakon treće godine shvatio sam da su materijali, tehnologije spajanjem, livenje i inžinjerstvo površina više prikladnije mojim interesovanjima.

Fakultet tehnički nauka budućim akademskim građanima daje široko znanje koje je neophodno za uspešno vođenje jednog preduzeća. Putovanje kroz kampus znanja, umeća, savremenih informacija i veština u društvu sjajnih profesora, asistenata i kolega sa departmana, oblikuje mladog čoveka u budućeg inženjera i stručnjaka spremnog na mnoge izazove koje postavlja savremena industrija kako u zemlji tako i inostranstvu i kao takvo, za mene je bilo od neprocenjivog značaja.

Trenutni trend pokazuje da su internacionalne i domaće kompanije spremne da investiraju u ovakve stručnjake jer jedino kvalitetan kadar može da dovede jednu kompaniju na poziciju tržišnog lidera u svojoj oblasti, a u takvom okruženju zadovoljstvo Mašinskih inženjera ne izostaje.

Izuzetnu zahvalnost za neophodna znanja i veštine izražavam departmanu za Proizvodno mašinstvo i želim još više uspeha u daljem radu.