smoljanicMoje ime je Sanja Smoljanić i trenutno živim i radim u Švajcarskoj. Master studije na fakultetu tehničkih nauka (Departman za proizvodno mašinstvo, modul za savremene tehnologije oblikovanja materijala) sam završila 2016-e godine.

Nakon odslušanih predavanja na osnovnim akademskim studijama proizvodnog mašinstva ukazala mi se sjajna prilika da u okviru programa za razmenu studenata CEEPUS svoja oba diplomska rada u periodu od 2011-e do 2013-e uradim na Fakultetu za strojništvo u Ljubljani (Slovenija). Ovo iskustvo mi je pomoglo da svoje teorijsko i praktično znanje stečeno na FTN-u još više proširim i nakon diplomiranja na osnovnim studijama 2013-e dobijem posao u fabrici Robert Bosch u Šimanovcima. Na poziciji procesnog inženjera u oblasti proizvodnje sistema brisača bila sam zadužena za procese hladnog oblikovanja i presovanja metala, a jednim delom i za vođenje novih projekata. Želja za novim saznanjima i lične ambicije navele su me da napustim ovu poziciju, odbranim master rad na master akademskim studijama proizvodnog mašinstva i novi posao potražim van granica Srbije.

Učenje nemačkog jezika u periodu od šest meseci 2016-e bio je preduslov za dobijanje posla u nemačkoj kompaniji Lenser Filtration u blizini Ulma. Pozicija procesnog inženjera obuhvatala je oblast završne (CNC) obrade industrijskih filtera za prečišćavanje dobijenih presovanjem polimera. Zahtevna pozicija u dinamičnom okruženju uključivala je sva teorijska znanja iz oblasti materijala i tehnologija obrade stečena na FTN-u.

Početkom 2018-e godine dobila sam ponudu da radim u kompaniji Brugg Lifting AG u Švajcarskoj koja proizvodi čeličnu užad (sajle), čeličnu užad u kombinaciji sa polimerima (proces ekstruzije) i čelične kaiševe ekstrudirane polimerima. Kombinacija metala i polimera na poziciji procesnog inženjera krunisala je moje teorijsko i praktično znanje stečeno na FTN-u. Na ovoj poziiji zadužena sam za stabilizaciju i poboljšanje procesa proizvodnje, smanjenje škarta sa održavanjem najvišeg nivoa kvaliteta.

Timski rad, inženjerski način razmišljanja, rešavanje praktičnih problema kroz seminarske radove i stručnost profesora na FTN-u odlike su najboljih fakulteta i naši studenti mogu svojom edukacijom da pariraju evropskim i svetskim kolegama.

smoljanic lifting