Dana 18.04.2019. godine, studenti četvrte godine Proizvodnog mašinstva posetili su kompaniju Carlsberg Srbija d.o.o., Čelarevo, u cilju prezentovanja rada kompanije i mogućnosti realizacije stručne prakse, stipendiranja i zaposlenja u ovoj prestižnoj pivari.

Kompanija je omogućila studentima da u toku višečasovne posete obiđu kompletan proizvodni pogon jedne moderne fabrike sa mendžerom primarne proizvodnje Majom Blažić, upoznajući se sa velikim brojem različitih procesnih operacija i aparata koji se primenjuju od transporta materijala do dobijanja gotovih proizvoda. Obilazak primarne proizvodnje uključio je i obilazak i upoznavanje sa složenim procesom pakovanja i sortiranja ambalaže sa menadžerom pakovanja Biljanom Veselicom. Ing. Dragan Milanović je kroz interaktivan razgovor sa studentima objasnio šta podrazumeva održavanja mašina i sa kojim problema se susreću u ovom sektoru. O imlementiranju LEAN-a u proizvodni sistem i menadžrerskim izazovima studenti su upoznati od strane Miloša Zekovića, na poziciji Carlsberg exelence mendžera. Razgovor sa zaposlenima je ukazao na potrebu kompanije za mašinskim inženjerima, kao i na pozitivnu praksu zapošljavanja nakon obavljanja stručne prakse u trajanju od tri meseca, na kojoj studenti dobijaju razne i odgovorne zadatke, kako bi se uvidela njihova spremnost i mogućnosti uklapanja u rad kompanije. Carlsberg Srbija je deo sastava Carlsberg Grupacije, koja posluje u više od 150 zemalja i ukupno zapošljava preko 40.000 ljudi, tako da kompanija pruža i mogućnost razmene iskustva sa kolegama iz inostranstva.

Na kraju obilaska, uz degustaciju piva, student su posetili muzej koji je posvećen osnivaču pivare Lazaru Dunđerskom. U muzeju je održana prezentacija o kompaniji, proizvodima i detaljima u vezi stipendiranja i stručne prakse koju su predstavile Aleksandra Dutina i Ljiljana Radišić iz sktora ljuski resursi. Završnu reč, kao i odgovore na sva pitanja student su dobili od direktora proizvodnje gospodina Jove Vujčića, bivšeg studenta Mašinstva sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Više informacija o mogućnostima zapošljavanja i realizovanja prakse u ovoj kompaniji možete dobiti slanjem imejla na sledeću adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.