Dana 06.06.2018. godine realizovana je stručna ekskurzija za studente 6. semestra studijskog programa Proizvodno mašinstvo, u okviru koje su posećene tri uspešne proizvodne kompanije iz okruženja: „Unimet“ iz Кaća, „FКL“ iz Temerina i „Termometal“ iz Ade.

U okviru ove stručne ekskurzije studenti su imali mogućnost da se upoznaju sa proizvodnim programom ovih preduzeća, sa odgovarajućom proizvodnom opremom, tehnološkim procesima izrade komponenti i montaže finalnih proizvoda. Studentima su prezentovane mogućnosti raspoloživih konvencionalnih i nekonvencionalnih tehnoloških sistema, savremenih CNC mašina, obradnih centara i automata, kordinatnih mernih mašina i drugih mernih sistema, kao i odgovarajućih sistema reznih alata, alata za livenje i deformisanje, raznih standardnih i specijalnih pribora i merila, postrojenja za zavarivanje, termičku obradu, površinsku zaštitu, farbanje i dr.

Ove proizvodne kompanije imaju dugogodišnju uspešnu saradnju sa Departmanom za proizvodno mašinstvo Fakulteta tehničkih nauka, kako preko velikog broja zaposlenih mašinskih inženjera proizvodnog usmerenja, tako i preko značajnog broja stipendiranih studenata, odnosno studenata koji su odradili stručnu praksu i svoje diplomske i master radove na konkretnim praktičnim problemima iz preduzeća.

U direktnom obraćanju studentima, svaka od ovih kompanija je izrazila potrebu za zapošljavanje diplomiranih i master inženjera proizvodnog mašinstva, kao i mogućnost stipendiranja određenog broja studenata, odnosno prijema mladih inženjera u radni odnos i studenata u svojstvu inženjera pripravnika.