Dana 04.06.2019. godine studenti treće godine Proizvodnog mašinstva posetili su proizvodne pogone sledećih kompanija: „Unimet“  Kać, „FKL“ Temerin i „Termometal“ iz Ade, koje su izrazile zainteresovanost za zaposlenje inženjera koji su završili studije na Departmanu za proizvodno mašinstvo, kao i za primanje studenata na stručnu praksu.

 

Proizvodni programi kompanija su sledeći:

-Unimet se bavi mašinskom obradom na CNC mašinama, izradom velikog broja pozicija od lima, sklapanjem i testiranjem različitih uređaja,

-FKL je fabrika koja proizvodi i prodaje kuglične ležajeve i kardanska vratila širokog asortimana za potrebe industrije poljoprivrednih mašina, građevinske mehanizacije, privrednih vozila, rudarske opreme, procesne industrije, transportnih sredstava i drugih,

-Kompanija Termometal se bavi maloserijskom proizvodnjom složenih i specijalnih delova, alata i sklopova za veliki broj inostranih kompanija u oblasti automobilske industrije i ostalih grana mašinogradnje.

Zahvaljujući srdačnosti i gostoprimstvu domaćina budući inženjeri proizvodnog mašinstva su se detaljno upoznali sa trenutnim proizvodnim programom, procesima proizvodnje i mogućnostima buduće saradnje kroz vidove obavljanja stručne prakse, stipendiranja i zaposlenja studenata. Pored stručnog izlaganja inženjera u toku obilaska proizvodnih pogona studenti su imali priliku da svoje teorijsko znanje razmene sa iskustvom operatera na visokoproduktivnim mašinama renomiranih japanskih, američkih i evropskih proizvođača. Sobzirom da navedene fabrike svoj proizvodni program prvenstveno baziraju na izvozu i zadovaljavanju strogih kruterijuma inostranih poslovnih partnera budućim zaposlenim inženjerma se obezbeđuje stručno usavršavanje i u inostranstvu. Na taj način inženjerima se pruža upoznavanje sa svetskim proizvodnim trendovima i razvojem novih tehnologija i procesa.

Uz prigodan račak i opušteniju atmosferu u fabrici FKL studenti su razmenili utiske i mišljenja sa studentima master studija Proizvodnog mašinstva Darkom Blanušom i Dejanom Zdravkovićem koji su već zoposleni i vode proizvodne pogone.