U petak 04.10.2019. godine Fakultet tehničkih nauka posetili su đaci Srednje tehničke škole iz Kikinde. U amfiteatru A3 đacima je prvo predstavljen fakultet, akreditovani studijski programi, način upisa i polaganja prijemnog ispita, a nakon toga učenici su posetili Departmane FTN-a.

Učenici mašinske struke su posetili Laboratorije Departmana za proizvodno mašinstvo i upoznali se opremom koja je na raspolaganju studentima, među kojima su: mašina za ispitivanje zatezanjem, šarpijevo klatno, uređaji za merenje tvrdoće, svetlosni mikroskop, uređaj za ultrazvučno zavarivanje plastike, mašine za 3D štampu, CNC mašina za injekciono presovanje plastike, CNC fleksibilna tehnološka ćelija za struganje, CNC obradni centrar za glodanje, uređaj za merenje vibracija na ležajevima, CNC mašina za obradu sa paralelnom kinematikom, obradni sistem za glodanje zupčanika, koordinatna merna mašina Zeiss Contura G2, 3D digitajzer, CNC elektroerozivna mašina za upuštanje sa punom elektrodom i dr.

 

Nastavnici i asistenti su kroz prikaz opreme i oblasti koja se izučava na Departmanu, pokazali njenu primenu u realnoj mašinskoj industriji, ali i drugim oblastima kao što su medicina i vojna industrija.