Nastavljajući tradiciju i školske 2012/2013 godine je organizovana stručna ekskurzija studenata 3. i 4. godine Departmana za proizvodno mašinstvo.

Ekskurzija je započela kulturno-istorijskim obilaskom crkve-mauzoleja Svetog Dimitrija u Lazarevcu, gde su u zajedničkoj grobnici pohranjeni ostaci žrtava Kolubarske bitke, kako pripadnika vojske Kraljevine Srbije, tako i vojske Austrougarske.

Stručni deo ekskurzije je započet u proizvodnim pogonima DOO Kolubara Metal gde je studentima predstavljena kompanija od strane inženjerskog tima, a tokom obilaska proizvodnih pogona studenti su se detaljnije upoznali sa tehnologijama koje se koriste pri izradi i reparaciji delova megastrukturnih mašina, sa akcentom na upotrbu gigantskih strugova i glodalica. Zatim je posećem kop na kom su studenti imali priliku da vide megastrukturne mašine u radnim uslovima.

Noćenje je organizovano na Rtnju, gde su prema pisanju mnogih novinskih kuća bile u punom jeku pripreme za doček "kraja sveta". studenti su se smestili u turističko-ugostiteljskom kompleksu Rtanj “Milenium grup“ gde su nakon večere samostalno organizovali zabavu „Dan pre sutra“.

S obzirom da je Novi Sad centar jedne evropske poljoprivredne regije za sledeću posetu je odabrana Fabrika poljoprivrednih mašina i alatki Agromehanika Boljevac. U fabrici su se studenti upoznali sa svim fazama od pripreme materijala, njegove grube mašinske obrade, obrade tehnologijama spajanja i oblikovanja, završne mašinske obrade, termičke obrade pa do kontrole, montaže i bojenja.

Kulturno-istorijski deo progama je nastavljen obilaskom drevne Feliks Romulijane, Narodnog muzeja u Zaječaru i depadansa Radul begovog konaka.

Tokom povratka za Novi Sad napravljena je pauza u Lešju pokraj Paraćina, gde je posećen manastir Pokrova presvete Bogorodice.