Članovi Katedre za metrologiju, kvalitet, pribore, alate i ekološko-inženjerske aspekte, Departmana za proizvodno mašinstvo, u okviru projekta “Inovacije u cirkularnoj ekonomiji – oznake o zaštiti životne sredine” zajedno sa ostalim projektnim partnerima razvili su pilot kurs “Označavanje o zaštiti životne sredine u cikularnoj ekonomiji”. Materijal za kurs grupisan u sledeće kategorije: Sažetak, Teme, Predavanja, Vežbe, Dodatni materijal (Syllabus, Topics, Lectures, Classes, Supplementary materials) dostupan je na sledećoj internet prezentaciji:

http://e-learning.prz.edu.pl/course/view.php?id=388

 

Pilot kurs “Označavanje o zaštiti životne sredine u cikularnoj ekonomiji” zasnovan je na knjizi “Innovations in circular economy - environmental labels and declarations” (https://oficyna.prz.edu.pl/otwarty-dostep/monografie/2021/ziolkowski-b--agarski-b--sebo-j-ed) koja je takođe objavljena kao rezultat istoimenog projekta i dostupna je u FTN biblioteci Fakulteta tehničkih nauka.

Projekat “Inovacije u cirkularnoj ekonomiji – oznake o zaštiti životne sredine” (Innovations in circular economy – environmental labels and declarations, ID: 21920002) realizovan je u periodu od 2019-2021 godine sa konzorcijumom četiri univerziteta iz Višegrad grupe (Tehnički univerzitet Rzeszow, Tehnički univerzitet u Košicama, Tehnički i poslovni institut u České Budějovice i Mađarski Széchenyi István Audi Univerzitet) i Univerzitetom u Novom Sadu. Ostali rezultati istraživanja i aktivnosti projekta dostupni su na https://ecolabelling.w.prz.edu.pl/en/.

Projekat je sufinansiran od strane Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke kroz Višegrandski fond (https://www.visegradfund.org/). Misija Višegradskog fonda je unapređenje ideja o održivoj regionalnoj saradnji Centralne Evrope.