Katedra za metrologiju, kvalitet, pribore, alate i ekološko inženjerske aspekte, Departmana za proizvodno mašinstvo organizovala je 13. Međunarodnu naučno-stručnu konferenciju pod nazivom ETIKUM 2021. Ovu Konferenciju, koja je okupila preko 80 učesnika, predstavnika akademskih institucija i privrede iz više evropskih zemalja, svečano su otvorili: Pomoćnik pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Nela Milišić, Prorektor za nastavu i studentske aktivnosti Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Đorđe Herceg i prof. dr Sebastian Baloš, Prodekan za investicije Fakulteta Tehničkih nauka.

Tokom tri dana trajanja ETIKUM-a prezentovan je ukupno 63 naučni i stručni rad u okviru tri tematske celine:

  1. Metrologija i kontrola kvaliteta u proizvodnom inženjerstvu,

  2. Metrologija i kontrola kvaliteta u biomedicinskom inženjerstvu,

  3. Metrologija i kvalitet u zaštiti životne sredine i zaštite na radu

Prva tematska oblast je, pored klasičnih aspekata metrologije i kvaliteta u oblasti proizvodnog mašinstva, obuhvatila i precizno inženjerstvo, odnosno nano-metrologiju i srodne tehnologije. U okviru druge tematske oblasti su ove godine rezultate svojih aktivnosti u oblasti biomedicinskog inženjerstva predstavili istraživači sa drugih departmana FTN-a, Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, kao i Fakultet mašinskog inženjerstva iz Košica, Slovačka. U trećoj tematskoj oblasti koja je privukla istraživače iz različitih oblasti zaštite životne i radne sredine, predstavljena su istraživanja u vezi sa merenjem i analizom zagađujućih materija emitovanih u vazduhu, vodi, zemljištu, merenje i monitoring fizičkih aspekata životne i radne  sredine, kao što su buka, zračenje i vibracije, kao i ocenjivanje životnog ciklusa proizvoda i procesa..

U znak sećanja na prof. dr Janka Hodoliča, četvrti put je dodeljena nagrada mladom istraživaču za najbolji rad na Konferenciji, koja nosi profesorovo ime. Programski odbor ETIKUM-a nagradu je ove godine dodelio M.Sc. Zorani Lanc, istraživaču saradniku sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, u konkurenciji od 19 radova.

ETIKUM je organizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Univerziteta u Novom Sadu, Fakulteta tehničkih nauka i Departmana za Proizvodno Mašinstvo, kao i uz podršku iz privrede: ASIP PREVENT doo Novi Sad, Elektroprivreda Srbije, ČELIK doo Bački Jarak, FKL Temerin, LPO doo Ada, CUBI Novi Sad, TEHNOALAT doo Novi Sad, MIREN doo Subotica, TEHNOEXPORT Inđija, RKS KOMPOZITI doo Čelarevo.