Naše kolege, docent Pal Terek i asistent Vladimir Terek su u okviru dvonedeljnog istraživačkog boravka tokom meseca oktobra boravili na Departmanu za površine i tanke slojeve Instituta Jožef Stefan u Ljubljani u Sloveniji.

Ovaj boravak je realizovan u okviru dugogodišnje odlične saradnje između naše dve institucije što se ogleda u realizaciji vrhunskih obuka, nekoliko naučnih projekata i doktorskih disertacija. Tokom boravka kolege su vršile istraživanja na polju ispitivanja tribološkog ponašanja zaštitnih prevlaka na visokim temperaturama. Za realizaciju istraživanja upoznali su se i radili su sa većim brojem savremenih instrumenata za ispitivanje slojeva i sofisticiranih mikroskopskih i spektroskopskih tehnika poput: visokotemperaturni tribometar, ispitivanja mehaničkih osobina na povišenim temperaturama u skening elektronskom mikroskopu (SEM), fokusiranog jonskog snopa (FIB), spektroskopije fotoelektrona (XPS), spektroskopija sekundardne emisije jona (TOF-SIMS) i ramanove spektroskopije.

Kao i uvek druželjubivi domaćini su se potrudili i vrhunski su ih ugostili i pružili su im osećaj boravka kao kod svoje kuće. Kolege su tokom posete uživali su i u obilascima Ljubljane i raznovrsnom noćnom životu koji ovaj grad pruža. A poseta Sloveniji ne bi bila poseta ako se ne bi ste uputili u predivnu prirodu ove zemlje. Te su se stoga Pal i Vladimir odvažili pa su sa kolegama sa instituta planinarili stazom veoma intenzivnog uspona (visinske razlike 360m) koja se nalazi na Šmarnoj Gori na kojoj se inače održava i takmičenje-trka ka vrhu. Osim toga posetili su i grandioznu pećinu Škocjanske jame koja predstavlja sistem pećina sa jednom od najdužih podzemnih reka i najvećim dvoranama u Evropi, pa tako i svetu.