Dana 26. maja 2022. godine, Departman za proizvodno mašinstvo je organizovao posetu 64. Međunarodnom sajmu tehnike u Beogradu. Budući mašinski inženjeri su imali priliku da se upoznaju sa najnovijim dostignućima iz više različitih oblasti. U oblasti metrologije prikazane su mogućnosti upotrebe laserskih i optičkih sistema u brzoj proveri tačnosti, ali i pohabanosti alata. Predstavljeni su obradni centri poslednje generacije, kao i pribori i rezni alati koji mogu ispratiti brzine i fleksibilnost istih.

 

Sajam1

 

Autobus

Autobus

Kako bi se postigla fleksibilnost kod drugih obrada, demonstrirana je primena većeg broja robota. Posledično se mogao videti veliki broj "klasičnih" robota, ali i kolaborativnih lakih robota, poznatijih kao koboti (eng. Cobots). Na sajmu je demonstrirani roboti za zavarivanje konvencionalnim postupcima, a jedan od demonstriranih robota je prvi put javno prikazan baš na Sajmu u Beogradu.

 

 

Zbog ograničenog prostora i veličine samih mašina za plastično deformisanje, iste su prikazane samo u ograničenom broju. Međutim, mogli su se videti CNC uređaji koji su u stanju da uz minimalni rad izrade veoma složene geometrije. Aditivne tehnologije su nastavile svoj intenzivni razvoj i prikazan je veliki broj 3D štampača koji primenjuju različite tehnike izrade, uključujući i 3D štampu betona.

hala

3d patika

Na sajmu nije izostala ni demonstracija tehnika za ispitivanje materijala. Mogli su se videti uređaji za merenje tvrdoće, ispitivanje dubine cementiranih slojeva, izradu uzoraka za ispitivanje i drugi.

Ispitivanje1

Ispitivanje2

Jednom rečju, na sajmu se mogao uočiti veliki korak ka Industriji 4.0. Glavni cilj posete sajmu i jeste da budući mašinski inženjeri prepoznaju koje je trenutno viđenje "Fabrike budućnosti" njihovih starijih kolega, da dobiju neke svoje ideje i konačno, da spoznaju tehnike i tehnologije kojiima bi se oni želeli detaljnije baviti u budućnosti! Naravno, sve ovo je moguće uraditi samo uz dobro raspoloženje i ambijent!

Autobus

Autobus