Studenti četvrte godine osnovnih akademskih studija i prve godine master akademskih i master strukovnih studija proizvodnog mašinstva su 13. juna posetili tri kompanije u Subotici. Prva koja nam je otvorila svoja vrata jeste velika međunarodna kompanija Continental. Njihova fabrika u Subotici bavi se proizvodnjom cevi za automobilsku industriju, kao i creva za komercijalna i industrijska vozila, a čija je namena transport fluida i tečnosti. Odmah na početku, ljubazni domaćini su nas upoznali sa svojom kompanijom, programom stručne prakse i mogućnostima zaposlenja i rada. Kolege inženjeri predstavili su nam jedan svoj uobičajen dan u Continental-u na dva radna mesta: inženjera industrijalizacije procesa i inženjera tehničkog razvoja.

 

image1

Nakon kratke, ali veoma ukusne pauze

image2

…uputili smo se u obilazak proizvodnog pogona. Tokom obilaska, upoznali smo kompletan tehnološki proces proizvodnje, od ulaznog materijala do gotovog proizvoda, koji se ugrađuje u automobile i druga vozila najpoznatijih svetskih proizvođača. Iako se o većini proizvodnih procesa i tehnika uči tokom standardne nastave na fakultetu, uvek je poseban osećaj kada se vidi kako se one sprovode u praksi. Naročito kada tokom obilaska imate priliku da postavljate pitanja predusetljivim domaćinima koji se time bave svaki dan. Kvalitet je uvek u detaljima!

image3

image4

image5

Nakon Continental-a, poseta Subotici nastavljena je u kompanijama ATB Sever i Motorenwerke. Osnovni proizvodni program ove dve kompanije jeste izrada različitih vrsta elektromotora, prvenstveno za inostrane kupce. Interesantno je bilo primetiti koliko mašinskih proizvodnih tehnologija je potrebno primeniti kako bi se proizveo jedan električni uređaj. Obilazak pogona uz diskusiju o korišćenim mašinama, uređajima i priborima, kao i specifičnostima tehnološkog procesa proizvodnje elektromotora vodila je koleginica Ivana Ćulafić. S obzirom da je i sama završila master studije proizvodnog mašinstva pre svega četiri godine, mogla je lako da poveže detalje iz prakse sa teorijskim znanjem koje se predaje, tako da je ostvarena komunikacija bila besprekorna a diskusija intenzivna.

image6

image7

Posle obilaska proizvodnih pogona upriličena je kratka prezentacija o problemima sa kojima se susreću zaposleni mašinski inženjeri. ATB Sever se specijalizovao za proizvodnju projektnih elektromotora. Ovakav proizvodni program iziskuje značajno znanje inženjera. Neophodno je projektovati i napraviti elektromotor koji je u stanju da uspešno vrši svoju funkciju u najzahtevnijim uslovima. Neophodno je postići uske tolerancije delova i konkurentnu cenu proizvoda u uslovima pojedinačne proizvodnje, što nije mali podvig. Ovo je moguće postići samo zahvaljujući širokom teorijskom znanju koje je ispolirano kroz naknadno iskustvo.

image8

Naravno, naporan rad je pratio i naporan odmor:

image9

Možemo zaključiti da je poseta Subotici bila veliki uspeh i da ćemo se ubrzo vratiti sa nekim budućim generacijama studenata.