Na inicijativu Saveza studenata Fakulteta tehničkih nauka, uz podršku Departmana za proizvodno mašinstvo, Departmana za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo, Departmana za energetiku i procesnu tehniku i Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu organizovana je petodnevna stručna ekskurzija za više od 50 studenata sa ovih studijskih programa u Sloveniju i Italiju u periodu od 25.10 do 29.10.2022. Plan ekskurzije se sastojao od stručnog usavršavanja studenata kroz obilazak industrijskih proizvodnih sistema, kao i posete turističkim destinacijama u Sloveniji i Italiji u periodu od 25.10 do 29.10.2022.

 

Prva stanica koju su studenti posetili, bila je inovativna kompanija Akrapovič koja koristi visoko kvalitetne materijale i tehnologije u dizajnu i proizvodnji izduvnih sistema za automobilsku i moto industriju. Studenti su imali čast da upoznaju osnivača i vlasnika kompanije gospodina Igora Akrapoviča, koji ih je dočekao i prisustvovao samom obilasku proizvodnih pogona.
Sledeća stanica ekskurzije je bila kompanija Kolektor Etra koja se bavi proizvodnjom energetskih transformatora, čiji proizvodi su poznati širom evropskog tržišta. Nakon toga, imali smo čast da posetimo ,,Brinox’’, vodeću evropsku kompaniju koja je orijentisana na proizvodnju i distribuciju procesne biofarmaceutske opreme.
Sve tri kompanije, prepoznale su značaj stručnih studentskih ekskurzija i rado su prihvatile naš poziv za saradnju i na veoma lep način nas ugostili. Kompanije su izrazile veliku želju za buduću saradnju i zapošljavanje naših mašinskih inženjera.

Nakon stručnog dela, studenti su imali priliku da se upoznaju sa Ljubljanom, gde su obišli Prešernov trg, Tromostovje, Robovu fontanu i Zmajev most.
Nakon toga, veći deo ekskurzije studenti su boravili u Italiji, gde su mogli da uživaju u prelepim delovima Toskane, Firence i Pize. Tokom boravka u Italiji studenti su bili smešteni u Montecatini terme, poznatoj italijanskoj banji koja se nalazi u srcu Toskane.
Tokom boravka u Firenci uverili smo se zašto je još od ranog 19. veka slavljen kao najlepši grad u Italiji i zašto je jedan od najposećenijih gradova sveta. Na svakom koraku susretali smo se značajnim spomenicima kulture i graditeljstva, kao što su Duomo, Uffizi galerija,čuveni most Ponte Vecchio, Santa Maria del Fiore…
U okviru boravka u Pizi, šarmantnom gradiću u središnjoj Italiji obišli smo znamenitosti na jedinstvenom ‘’Polju čuda’’, Krstionicu koju je Dante nazvao ‘’Moj prelepi Sv. Jovan’’, katedralu podignutu u sjajnom fiorentinskom stilu i Krivi toranj, jedan od najpoznatijih i najvoljenijih simbola Italije.

Tokom boravka na ekskurziji, studenti su se intezivno družili, kako međusobno, tako i sa nastavnim osobljem fakulteta, koga su ovaj put činili dr Mirjana Bojanić i Anđelko Aleksić.
Na putu za Novi Sad, studenti nisu krili oduševljenje onim što su videli prethodnih dana. Nadahnuti uspešno realizovanom ekskurzijom, novim poznavstvima i dobrom saradnjom sa nastavnim osobljem, stvorila se želja i razvile nove ideje za organizovanje stručnih ekskurzija u budućnosti.