У суботу и недељу 20./21. маја. 2023. године одржава се 28. РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ УЧЕНИКА СРЕДЊИХ МАШИНСКИХ ШКОЛА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ на Факултету техничких наука у Новом Саду.

 

Такмичење се одржава под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Заједнице машинских школа Републике Србије. Организатори такмичења су Средња машинска школа из Новог Сада и Департман за производно машинство у сарадњи са другим машинским департманима Факултета техничких наука у Новом Саду.

 

Више од 100 ученика средњих техничких школа такмичиће се у седам различитих дисциплина:

  1. Статика

  2. Компјутерска графика – 2Д

  3. Моделирање машинских елемената и склопова – 3Д

  4. Програмирање компјутерски управљаног струга – ручно програмирање

  5. Програмирање компјутерски управљане глодалице - ручно програмирање

  6. Програмирање компјутерски управљаног струга – CAD/CAM програмским пакетом

  7. Програмирање компјутерски управљане глодалице - CAD/CAM програмским пакетом

 

Отварање такмичења је у суботу 20. маја у 12:30 у Свечаној сали Факултета техничких наука, док је затварање и свечана додела награда најбољим такмичарима у недељу 21. маја у Свечаној сали Факултета техничких наука од 18:00.

У склопу такмичења биће организован обилазак лабораторија Департмана за производно машинство у оквиру којих ће бити презентована опрема која је на располагању нашим студентима. Презентација и обилазак лабораторија су отвореног типа и овом приликом позивамо све заинтересоване средњошколце и будуће студенте да нам се придруже у недељу 21. маја од 13:15 до 14:45.

 

Департман за производно машинство, Факултета техничких наука у Новом Саду