Departman za proizvodno mašinstvo Fakulteta tehničkih nauka i Srednja mašinska škola iz Novog Sada 20. i 21. maja 2023. godine bili su domaćini izuzetnog događaja u oblasti obrazovanja i tehnike, 28. Republičkog takmičenja učenika srednjih mašinskih/tehničkih škola Republike Srbije. Takmičenje se tradicionalno održava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete i Zajednice mašinskih škola Republike Srbije.

 

Otvaranje takmičenja su uveličali g-din Milan Grujin, načelnik školske uprave kao predstavnik Ministarstva prosvete Republike Srbije, g-din Radovan Kovačević, načelnik gradske uprave za obrazovanje, kao i Prof. dr Sebastian Baloš, prodekan za investicije i saradnju sa privredom, Fakulteta tehničkih nauka. Takmičenje su zvanično otvorili Vladimir Gavranić, direktor srednje mašinske škole Novi Sad i Prof. dr Dejan Lukić, Direktor Departmana za proizvodno mašinstvo Fakulteta tehničkih nauka, kao domaćini takmičenja.

Tokom dva dana takmičenja, u vidu praktičnog i teorijskog dela, više od 110 učenika iz 33 srednje mašinske/tehničke škole širom Srbije imalo je priliku da se takmiči u 7 disciplina:

  1. Statika
  2. Kompjuterska grafika – 2D
  3. Modeliranje mašinskih elemenata i sklopova – 3D
  4. Programiranje kompjuterski upravljanog struga – ručno programiranje
  5. Programiranje kompjuterski upravljane glodalice – ručno programiranje
  6. Programiranje kompjuterski upravljanog struga – CAD/CAM programskim paketom
  7. Programiranje kompjuterski upravljane glodalice – CAD/CAM programskim paketom

Ovo takmičenje pružilo je platformu za demonstriranje veština, kreativnosti i inovacija mladih učenika i verovatno budućih inženjera. Njihova strast prema mašinstvu i tehnici, kao i želja za usavršavanjem očarala je sve prisutne. Departman za proizvodno mašinstvo i Fakultet tehničkih nauka kao značajne institucije u oblasti mašinstva, bili su idealno mesto za održavanje ove vrste takmičenja.

Prvog dana takmičenja mentori i nastavnici su imali priliku da se upoznaju sa znamenitostima petrovaradinske tvrđave i užeg centra grada. Drugog dana takmičenja je za učenike, nastavnike i sve zainteresovane bio je organizovan obilazak i prezentovanje velikog broja laboratorija Departmana za proizvodno mašinstvo FTN-a.

Potpuna realizacija ovog događaja ne bi bila moguća bez kompanija, prijatelja fakulteta:

  • Robert Bosch D.O.O. – Šimanovci
  • Grundfos Srbija D.O.O. – Inđija
  • Elmed D.O.O. – Temerin
  • Solfins D.O.O. – Beograd
  • Teamcad D.O.O. – Zemun
  • Metalfer D.O.O. – Sremska Mitrovica
  • FKL D.O.O. – Temerin

koji su za prva tri mesta u svim disciplinama takmičenja obezbedili vredne nagrade, kao što su 3D štampači, 27“ monitori, samsungovi tableti S6 i pametni satovi, 3D miševi i dr.

Svaki takmičar dobio je dva dana besplatne online obuke za rad u softverima koji su pod pokroviteljstvom kompanije Solfins i TeamCAD. Pored glavnih nagrada, dodeljene su i zahvalnice svim sponzorima i prijateljima takmičenja.

U saradnji sa gradskom upravom za obrazovanje obezbeđen je laptop za učenike tehničke škole iz Kosovske Mitrovice, koji su takođe bili učesnici manifestacije.

Republičko takmičenje učenika srednjih tehničkih škola je potvrdilo bogatstvo talenata i potencijala među mladim mašincima u Srbiji. Nadamo se da će ova manifestacija inspirisati učenike da nastave da razvijaju svoje veštine i da se usmere ka budućoj karijeri u oblasti mašinstva i tehnike uopšte.

 

U ime Departmana za proizvodno mašinstvo, Fakulteta tehničkih nauka i Srednje mašinske škole iz Novog Sada čestitamo svim učesnicima na njihovim dostignućima i želimo im mnogo uspeha u daljem profesionalnom razvoju!