Uspešno je održana 39. Međunarodna naučna konferencija Savetovanje proizvodnog mašinstva Srbije – SPMS 2023, u organizaciji Departmana za proizvodno mašinstvo i Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment FTN-a.

 

Nakon svečanog otvaranja Konferencije u prisustvu velikog broja učesnika i posetilaca iz obrazovanja i privrede, tradicionalno su dodeljene povelje i plakete ''Pavle Stanković''.

Druga sednica Konferencije se bavila aktuelnim stanjima u oblasti Industrije 4.0 – Obrazovanje inženjera i istraživanja sa primenama, u želji da se obrazovanje do određenog nivoa usmeri u pravcu primene informaciono-komunikacionih tehnologija kao preduslova za brz razvoj proizvodnog mašinstva, privrede i društva u celini.

Rad konferencije se odvijao u šest sekcija iz oblasti gde su bile zastupljene aktuelne teme iz proizvodnog mašinstva i muldisciplinarnih oblasti mašinskog inženjerstva i drugih srodnih inženjerskih oblasti.

Naučno-stručna konferencija SPMS 2023, svojom dugom tradicijom i redovnim održavanjem od 1965. godine, ima za cilj da doprinese razvoju proizvodnog mašinstva u celini i njegovom daljem povezivanju sa srodnim oblastima u ovom dobu interdisciplinarnosti.