U periodu od 12.11. do 16.11.2023. studenti Fakulteta tehničkih nauka, sa svih Departmana za mašinstvo su bili na stručnoj ekskurziji u Bratislavi (Slovačka) i Beču (Austrija). Stručni deo ekskurzije obuhvatio je posetu kompanijama Folksvagen (Volkswagen) i Mikrostep (MicroStep) u Bratislavi.

Prvi dan ekskurzije je proveden u obilasku fabrike automobila Folksvagen u Bratislavi. Fabrika sa oko 11 000 zaposlenih je druga po veličini u okviru Folksvagen grupe, koju prevazilazi jedino centrala u Volsburgu sa oko 55 hiljada zaposlenih radnika. U ovoj fabrici se istovremeno sklapa 5 različitih modela automobila, među kojima su Škoda Superb, Porše
Kajen, Audi Q7 i Q8, kao i Folksvagen Tuareg. Studenti su imali priliku da se upoznaju sa procesom proizvodnje i sklapanja automobila. Obilaskom kompleksa koji se pruža na prostoru od dva kvadratna kilometra, viđene su najsavremenije tehnologije manipulacije, spajanja i kontrole u proizvodnji. U samoj fabrici se nalazi na stotine robota koji vrše različite funkcije, od transporta delova do same obrade, manipulacije, spajanja, sklapanja i kontrole proizvedenih delova. Drugi dan studenti su proveli u obilasku kompanije Mikrostep u Bratislavi. Ova kompanija se bavi proizvodnjom CNC mašina za nekonvencionalne postupke obrade rezanjem. Studenti su imali mogućnost da upoznaju sa procesom proizvodnje i primene ovih mašina. Viđene su različite kombinacije mašina za rezanje: sa glavama za klasične alate za rezanje i sa laserom, sa plazmom i gasom, laserom i vodenim mlazom (water jet), laserom i gasom (vazduh i kombinacije zaštitnih gasova) itd. Mikrostep proizvodi mašine po zahtevu kupca, gde se svaki uređaj pravi po tačnim specifikacijama. Pored mašina za rezanje, proizvodi se i propratna oprema za automatizaciju procesa proizvodnje. Kompanija pruža logističku podršku kupcu, softver za programiranje, mašine za manipulaciju i sortiranje. Jedan od posebnih zahteva koju je ova kompanija imala je porudžbina mašine za rezanje vodenim mlazom, koja bi se primenila za sečenje torti. Kako smo saznali, mašina je bila veoma uspešna i drastično je povećala kapacitet proizvodnje kupca, koji je bio veoma zadovoljan isporučenom opremom. Fakultativni deo ekskurzije se odnosio na obilazak Beča i Bratislave gde je pašnja bila usmerena na istorijske i kulturne znamenitosti ovih gradova. Pored toga studenti su posetili i tržnog centra Parndorf (Austrija).