Po dolasku u Štutgart prve utiske na studente je ostavio industrijski kompleks Mercedes Benz u čijem sastavu je obavljena poseta muzeju. U izložbenom prostoru se nalazilo preko 160 vozila grupisanih prema godini proizvodnje i nameni. Pored putničkog programa izložena su i vozila iz teretnog programa, kao i vozila specijalne namene. Veliku pažnju studenata je privukao simulator vožnje auto trka. Ostatak dana studenti su iskoristili za obilazak gradskih znamenitosti. Obilazak Stare palate (Altes Schloss), Nove palate (Neues Schloss), Palate kralja Vilhelma (Wilhelmpalais), Kraljevske zgrade (Königsbau), itd.
Seminar o mogućnostima i tehnološkim dostignućima na polju CNC mašina alatki je održan u fabrici STAMA u Šlirbahu. Zahvaljujući srdačnom dočeku od strane g. Ivana Lovreka koji nam je pokazao proizvodne pogone fabrike, studenti su imali jedinstvenu priliku za razmenu mišljenja sa domaćinom na Srpskom jeziku, što je izazvalo veliku zainteresovanost studenata. Firma STAMA je u okviru posete organizovala i svečani ručak tokom kog su razmatrane mogućnosti saradnje stručnog usavršavanja, stipendiranja, prakse i eventualnog zapošljavanja.
U Minhenu su studenti posetili muzej BMW-a i Tehnički muzej. U blizini BMW-ovog muzeja se nalazi i BMW Welt, moderni prodajni salon gde je većina studenata iskoristila priliku za test vožnju pojedinih modela. Najveća zainteresovanost je vladala za modelima automobila na električni pogon. U širokoj ponudi Tehničkog muzeja studente je najviše zainteresovala postavka istorijskog razvoja iskopavanja prerade i obrade metala kao i razvoj aviotehnike. Slobodno vreme je iskorišćeno za razgledanje i upoznavanje grada: Centralni trg Marineplac (Marienplatz) sa čuvenim Glokenšpilom (Glockenspiel), Kraljev trg (Königsplatz), Ludvig - Maksimilijanov univerzitet (Ludwig-Maximilians-Universität). U večernjim satima je bilo uobičajeno druženje i razmenjivanje utisaka je nastavljeno u prijatnim ambijentima minhenskih pivnica.
Poslednjeg dana ekskurzije organizovana je poseta fabrici Volkswagen u Bratislavi. Nakon kratkog izlaganja o istorijskom razvoju fabrike studenti su obišli proizvodne pogone. U toku obilaska akcenat je stavljen na pogon sa presama koje služe za proizvodnju oplata automobila i pratećih elemenata i pogon zavarivanja gde se oplate međusobno zavaruju formirajući karoseriju automobila.
Na putu za Novi Sad, studenti nisu krili oduševljenje onim šta su sve videli prethodnih dana. Nadahnuti uspešno realizovanom ekskurzijom, novim poznanstvima i dobrom saradnjom sa nastavnim osobljem stvorile su se nove mogućnosti i ideje za organizovanje sledećih stručnih ekskurzija.