“Na razmeni smo bili na Obuda univerzitetu, Banki Donat fakultetu u Budimpešti. Osoblje Obuda univerziteta koje je zaduženo za studente na razmeni se uvek trudilo da reši sva naša pitanja. Na svečanom prijemu studenata smo imali kratku prezentaciju o instituciji, obraćanje studenata koji su ranije bili na razmeni, kao i preporuke gde je najbolji noćni život, a u Budimpešti ga verujte itekako ima. Upoznavanje i druženje sa ostalim studentima iz drugih država je uvek lakše i zabavnije uz partiju “beer pong”-a i dobru muziku.

Banki Donat fakultet je opremljen modernim računarskim laboratorijama, CNC mašinama, mašinama za aditivne tehnologije, kao i radionicom u kojoj možete učestvovati u dizajniranju i pravljenju “go-kart” vozila. S vremena na vreme budu organizovana i takmičenja pomenutih “go-kart” vozila sa fakulteta iz regiona. Zadovoljni smo izborom predmeta koje smo bili u mogućnosti da slušamo, kao i kvalitetom predavanja i vežbi koje su profesori i njihovi saradnici održali. Bili smo u mogućnosti da radimo u programima vezanim za mašinstvo za koje smo tad prvi put čuli. Među njima, koristili smo softver za simulaciju plastičnog deformisanja, uz pomoć kojih imamo mogućnost da predvidimo sile, napone i mnoge druge faktore koje utiču na tehnološki proces. Drugi deo našeg rada je bio programiranje troosnih CNC mašina. Nakon detaljnog proučavanja programa, svakome je dodeljen 3D model koji smo kasnije izradili na mašini.

U Budimpešti se nalazi „Hungexpo“, gde smo imali priliku da posetimo savremene automobile na „Tuning show“, gde su pored glamura i velikih motora, pokazali i njihovu moć na hipodromu. Tamo je takođe bila organizovana izložba savremenih mašina alatki od najpoznatijih proizvođača DMG MORI, HAAS itd, najnovije primenjene tehnologije u industriji, robotike, 3D štampe i dr.”

Studenti: Kristofer Solar, Danilo Rajić, Ivanov Đorđe, Čongor Varga,